Heymen Rodermond Monumenten

 

Nieuwe gracht 56 Utrecht

 

 

8 superior appartementen binnen dit rijksmonument, van oorsprong een middeleeuws dwarshuis met winterhuis en koetshuis.


Met twee werfkelders met tongewelf. 16 meter breed.

Thans 6 woonappartementen met 2 kantoren van ca 350 m2.

 

Het statige pand Nieuwe Gracht 56 is een zogenaamd middeleeuws dwarshuis met 2 werfkelders aan de gracht die eind 14e euw werd gegraven.  Oorspronkelijk had het een voorhuis, een winterhuis en een koetshuis, welk laatste  helaas in 1939 werd afgebroken om plaats te maken voor een schoolgebouw. Het gebouw, hedendaags nog steeds met zijn tuin (waarbij een veranda achterzijde, geschraagd door dorische zuilen thans helaas ook verdwenen is) was en is  een groene oase in dit deel van de Dom-stad waar sinds de middeleeuwen veel conventen waren gevestigd onder andere het Brigittenklooster waar de tuin Maria in den Wijngaerd nog aan herinnert.

Nieuwe gracht 56 Utrecht foto 1
Nieuwe gracht 56 Utrecht foto 3

Onder de lange reeks ilustere bewoners de bekende juristenfamilie Verloren van Themaat en ook de oud-commissaris der Koningin, parlementslid en oud-VVD voorzitter Mr Molly Geertsema schijnt er te zijn geboren. Van het pand bestaat ook een schilderij (en ansicht) waarmee een 10 tal jaren geleden het Rijksmuseum te Amsterdam een van haar tentoonstellingen opende: de toenmalige kantonrechter Metelerkamp  staat er op afgebeeld in zijn tuin achter het huis, met naast hem zittend zijn  echtgenote (met huifkarrenmutsje) en achter hem staande hun zoon, allemaal zo weggelopen uit de Camera Obscura. Nicolaas Beets heeft al wandelend over dit deftige stukje Utrecht hier  zeer zeker ook zijn inspiratie  gekregen!

 

Het pand is thans opgesplitst in 8 appartementen waaronder 2 knt-appartmenten op de begane grond. Een deel van de tuin bestaat nog  en vormt er gelukkig nog  steeds een heel mooi meditatief stukje groen  in de binnenstad van Utrecht.

 

Geheel verhuurd

 

Bel voor het actuele aanbod HRM 026 - 446 10 69.

Heymen Rodermond Monumenten BV | Menthenbergseweg 2 | 6816 PR Arnhem | T: 026 - 4461069 | E: info@heymenrodermond-monumenten.nl

^
Sluiten
preloader
laden, even geduldannuleren